METODA CONSTRUCTIEI CU STRUCTURI DIN LEMN


Va propunem realizarea peretilor exteriori – tip sandwich, varianta confort termic, in urmatoarea formula : termosistem la exterior cu tencuiala decorativa, structura de lemn de rasinoase, vata minerala in grosimea peretilor, folie, gipscarton. Prefabricarea inca din atelier a componentelor viitoarei constructii in varianta panouri – pentru peretii de parter si etaj si croirea elementelor de planseu si sarpanta la dimensiunile proiectate, asigura un timp redus la montaj si, implicit, la punerea in opera.
Panourile vor fi realizate pe mese profesionale cu stringere pneumatica.
Se folosesc cuie specializate cu inclestare chimica, pentru acest tip de lucrari.

CE ADUCE NOU SAU DIFERIT ACEASTA METODA DE CONSTRUCTIE


Datorita caracteristicilor fizoco-mecanice superioare, precum si a multiplelor avantaje de ordin tehnic si constructiv pe care le prezinta, lemnnul constituie unul din principalele materiale de constructie.
Sistemul cadre din lemn, propus de societatea noastra, are cel mai bun comportament la seism.
Un rol esential in comportarea buna la seism il are elasticitatea materialului lemnos, care amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice.
Panourile portante de pereti au rol important in preluarea fortelor orizontale din seism si vint;
Panourile de planseu – nedeformabile in plan orizontal, au rolul de a prelua si transmite fortele orizontale la elementele
structurale verticale si conectorii metalici – pentru asamblarea si rigidizarea componentelor structurii.
Pentru preluarea fortelor orizontale din seism, cadrele din lemn ala peretilor exxteriori sint rigidizate cu placi fibrolemnoase OSB, cu rol de contravinturire.

AVANTAJELE ACESTEI METODE

Materialul lemnos raspunde cu prisosinta actualelor cerinte din domeniul constructiilor, in ceea ce priveste reducerea greutatii proprii a elementelor de constructie si reducerea consumului de energie inglobata. Argumentele puternice in favoarea promovarii si extinderii utilizarii constructiilor integral prefabricate din lemn si produse pe baza din lemn constituie :
  • - greutatea proprie redusa in raport cu caracteristicile mecanice pe care le prezinta, ceea ce duce la un coeficient de calitate superior fata de celelalte materiale de constructie,
  • - timp de executie redus, datorita rapiditatii montajului, indiferent de conditiile de clima,
  • - posibilitatea prefabricarii elementelor si subansamblurilor constructive,
  • - consumul redus de energie inglobata – necesar producerii si punerii in opera,
  • - termoizolare si confort interior ridicat,
  • - reducerea consumului de energie in exploatare,
  • - costuri mici de intretinere,
  • - materiale ecologice,
  • - climat interior sanatos,
  • - recompartimentari ulterioare.

PLEDOARIE PENTRU CASELE DIN LEMN

Lemnul si produsele superioare ce se realizeaza din lemn au depasit pe plan mondial perioada utilizarii lor ca structuri de acoperisuri si cladiri auxiliare, fiind tot mai prezente in realizarea de constructii importante, unele intrand in categoria locuintelor de lux.
Folosirea lemnului in constructii, dupa o perioada in care s-a considerat definitiva inlocuirea acestuia în elementele de rezistenta, a revenit in actualitate datorita calitatilor certe ce-l clasifica drept materialul ideal pentru realizarea unui microclimat sanatos in locuinte.
Pe langa coeficientul de conductibilitate termica foarte redus, de 7-10 ori mai bun decat al betonului şi de 3-4 ori fata de caramida , usurinta de montaj, greutatea redusa si posibilitatile de modificare în timp a partiurilor si de extindere, au cantait greu in stimularea optiunilor.
Este important de a delimita casele moderne cu structura din lemn de casa traditionala din barne mai mult sau mai putin finisate sau de casutele de camping.
82% din americani locuiesc in astfel de case, ele au numai structura de rezistenta din lemn, iar finisajele exterioare si interioare inglobeaza cele mai rafinate materiale de constructie.
Este drept ca pot fi si case de vacanta, dar scopul principal este realizarea unei case familiale cu caracter permanent care sa realizeze un microclimat sanatos si costuri de investitie si de intretinere avantajoase.
In Uniunea Europeana acest sistem de constructie si-a castigat mai greu statutul de alternativa la casa din caramida dar acum trei case din cinci se fac in acest sistem, desi costul lor este cu 8-10% mai ridicat decat in alte sisteme de construire.
Cum se face ca in Romania, tara atat de bogata in lemn si in care costurile de investitie pentru o casa familiala in acest sistem s-ar reduce cu 30-40%, sistemul este aproape necunoscut ? Ca in multe alte cazuri, raspunsul il gasim in prejudecati si in lipsa de informare.

Este o casa cu caracter provizoriu, cu durata limitata de viata? – Nicidecum !

Tratarea moderna a lemnului este eficienta si ecologica. Durata de viata a caselor cu structura din lemn este similara cu cea a caselor din caramida iar producatorii ofera o garantie pentru structura de 10 ani, de cinci ori mai mult ca cei specializati in case din caramida.

Rezistenta la foc?

Din nou, in Europa, tratarea actuala a lemnului permite realizarea unei adevarate performante : casa cu structura din lemn a ajuns curent in aceasi clasa de performanta (F 30 B) cu casele din caramida dar prin tratamente speciale se include in F 90 (indicativul reprezinta numarul de minute in care casa nu arde), clasa de varf in domeniu.

Fragilitate la cutremure? – In niciun caz !

Fiind realizata din elemente svelte si dispuse uniform in structura, casa se comporta elastic la sarcinile seismice, nu are concentratii de eforturi si disipeaza energia fara deteriorari majore. Este un exemplu de comportare optima la astfel de solicitari.

Asigura confortul termic, sunt necesare cheltuieli mari pentru incalzire ?

Peretii unei asfel de case inglobeaza un strat de vata minerala foarte eficienta, inchiderea structurii intime a peretelui facandu-se cu OSB (Oriented Strand Board) – placi orientate din aschii de lemn, material de asemeni bun izolator termic. Este suficient sa amintim ca 3 cm de vata minerala are aceasi rezistenta termica cu un zid tencuit de caramida de 24 cm iar stratul de vata de 15 cm grosime pe care il gasim in mod obisnuit in pereti, asigura ansamblului de aproximativ 25 cm grosime o echivalenta termica cu un perete de caramida gros de…1,66 m! Fiind tot in domeniul cifrelor, normele germane WschO, socotite cele mai exigente din Europa, prevad pentru casele noi un consum maxim anual de combustibil pentru incalzire de 100 kWh pe fiecare mp de arie locuita. In alte unitati de masura mai accesibile – maximum 10 mc de gaz consumat pe an la fiecare metru patrat din camerele de locuit. Iar casele care permit un consum de cel mult 70 kWk/mp sunt socotite “case cu consum foarte mic” si sunt incluse de Bancile care acorda credite ca foarte performante iar clientii care doresc astfel de case sunt incurajati cu cele mai mici dobanzi la credit. Se pune problema :

De unde atata grija pentru buzunarele clientilor? Recesiunea economica?

Din nou, raspunsul este negativ : legislatia germana impune incurajarea actiunilor care duc la reducerea emanatiilor de CO2 in atmosfera, una din obsesiile tarilor super-industrializate din lumea actuala.

Cum se incadreaza casele cu structura din lemn in aceasta exigenta “moderna”?

Conform revistei HAUS TEST 2002, din cele 46 de case reprezentative pentru marile firme de pe piata germana, cele mai sofisticate solutii cu caramida, Hebel si Renolit (un fel de BCA de noua generatie) dar si straturi de vata minerala si polistiren reusesc cu greu sa coboare sub limita de 70 kWh si niciuna sub 62 kWh. Toate modelele de case cu structura din lemn coboara sub 60 kWh iar unele si sub 50 kWh! Revenind la noile propuneri legislative, consideram ca solutia pe care o propunem se incadreaza perfect in cadrul actiunilor care trebuiesc incurajate. Pe langa reducerea emanatiilor de CO2, microclimatul din casa este sanatos, peretii respira, nu se permite formarea mucegaiului si ciupercilor. Este singurul sistem care ofera solutii constructive pentru protectia camerelor de la parter impotriva emanatiilor de radon, responsabil de majoritatea imbolnavirilor de cancer in zonele cu soluri provenite din roci da natura vulcanica. Singurul pericol real care ii pandeste pe cei care doresc astfel de case – lipsa de profesionalism a executantului sau nerespectarea tehnologiei corecte de executie !